Najprej zavremo vodo (za vsakih 100 gramov špagetov potrebuje 1 liter vode), šele ko zavre, ji dodamo sol in žličko olja, nato pa v lonec stresemo špagete.

Počakamo nekaj časa, da se omehčajo in jih nato premešamo. Špagete kuhamo v odkritem loncu, pri čemer naj voda rahlo `brbota´; med kuhanjem jih nekajkrat premešamo. Med kuhanjem jih moramo večkrat poskusiti in preveriti, ali so že primerno mehki, hkrati pa dovolj čvrsti, torej `al dente´.

Špageti so kuhani, ko je pri prerezu vidna majhna bela pikica.

Kuhane špagete odcedimo (ne spiramo jih z vodo) ter jih, če jih serviramo na italijanski način, takoj zmešamo z omako in postrežemo na ogretih globokih krožnikih. Posujemo jih s sveže naribanim parmezanom. Po bontonu jemo špagete le z vilicami. Za konec pa še italijanski rek, ki pove vse o tem, koliko časa naj mine od takrat, ko so špageti kuhani, dokler jih ne začnemo jesti: "Špageti na mizi ne čakajo jedcev, temveč jedci čakajo na špagete."

Vnesite novo živilo ali pijačo

Vnos

Prižgite semafor

Vnesite vrednosti v gramih na 100 g ali 100 ml izdelka. Ob vsaki vrednosti se ob vnosu prižge odgovarjajoča luč.

Maščobe
Sol
Sladkor
Natrij
Nasičene maščobne kisline
Prehranske vlaknine

Tabela vsebnosti

HRANA (g na 100 g) dobro srednje slabo
Maščobe do 3 3 - 20 nad 20
Nasičene mašč. kisl. do 1 1 - 5 nad 5
Sladkor do 5 5 - 15 nad 15
Sol do 0,3 0,3 - 1,5 nad 1,5
Prehranske vlaknine nad 6 3 - 6 do 3
       
PIJAČA (g na 100 ml) dobro srednje slabo
Maščobe do 1,5 1,5 - 10 nad 10
Nasičene mašč. kisl. do 0,75 0,75 - 2,5 nad 2,5
Sladkor do 2,5 2,5 - 6,3 nad 6,3
Sol do 0,3 0,3 - 1,5 nad 1,5