- Podrobnosti
V anketi o označevanju živil, ki smo jo izvedli v oktobru, je sodelovalo 1063 potrošnikov, ki nas spremljajo na naših spletnih straneh. Veseli nas, da ti potrošniki že vedo, da je pomembno tudi branje hranilne tabele in sestavin: kar 71,9 % jih je namreč odgovorilo, da so pri izbiri izdelka pozorni tako na sprednjo stran kot tudi na sestavine in hranilno tabelo, ostali pogledajo le sprednjo stran embalaže, ali pa izbirajo po znamki in po spominu.
Preberite več: Potrošniki označbe na živilih berejo, pa jih tudi razumejo?
- Podrobnosti
Nutri-Score sedaj tudi uradno sprejet model označevanja hranilne vrednosti na sprednji strani embalaže živil v Franciji.
- Podrobnosti
Vlaknine so predvsem v živilih rastlinskega izvora, torej v zelenjavi, sadju in škrobnih živilih, v živilih živalskega izvora pa jih skorajda ni. Če se prehranjujete pestro in uravnoteženo, potem ne bi smel biti problem pojesti 30 gramov vlaknin dnevno.
- Podrobnosti
O sadju, ki dozori v Sloveniji poleti: avgusta v Sloveniji dozori in dozoreva največ zelenjave in sadja. Obsijano s poletnim soncem je slovensko sadje je v tem času dozorelo, polnega okusa in sveže.
- Podrobnosti
Lotili smo se poskusa, če lahko doma iz predpripravljenih sestavin pripravimo juho, ki bi bila hranilno bogatejša od juhe iz vrečke, z njo pa ne bi imeli bistveno več dela, kot s pripravo juhe iz vrečke. Skuhali smo različne juhe iz več vrst mešanic zamrznjene zelenjave, rezancev, soli, suhih zelenjavnih mešanic in/ali dodatkov jedem z zelenjavo, takšnih brez kot tudi z ojačevalci okusa.
- Podrobnosti
Na živilih in pijačah je za fruktozo dovoljena uporaba zdravstvene trditve. Odločitev evropske agencije za varno hrano, ki je izdala pozitivno mnenje za zdravstveno trditev za fruktozo, je pred leti nekoliko presenetila, saj vse več raziskav kaže, da prekomeren vnos fruktoze neugodno deluje na naše telo.





