V anketi o označevanju živil, ki smo jo izvedli v oktobru, je sodelovalo 1063 potrošnikov, ki nas spremljajo na naših spletnih straneh. Veseli nas, da ti potrošniki že vedo, da je pomembno tudi branje hranilne tabele in sestavin: kar 71,9 % jih je namreč odgovorilo, da so pri izbiri izdelka pozorni tako na sprednjo stran kot tudi na sestavine in hranilno tabelo, ostali pogledajo le sprednjo stran embalaže, ali pa izbirajo po znamki in po spominu.

Nutri-Score sedaj tudi uradno sprejet model označevanja hranilne vrednosti na sprednji strani embalaže živil v Franciji.

Vlaknine so predvsem v živilih rastlinskega izvora, torej v zelenjavi, sadju in škrobnih živilih, v živilih živalskega izvora pa jih skorajda ni. Če se prehranjujete pestro in uravnoteženo, potem ne bi smel biti problem pojesti 30 gramov vlaknin dnevno.

O sadju, ki dozori v Sloveniji poleti: avgusta v Sloveniji dozori in dozoreva največ zelenjave in sadja. Obsijano s poletnim soncem je slovensko sadje je v tem času dozorelo, polnega okusa in sveže.

Lotili smo se poskusa, če lahko doma iz predpripravljenih sestavin pripravimo juho, ki bi bila hranilno bogatejša od juhe iz vrečke, z njo pa ne bi imeli bistveno več dela, kot s pripravo juhe iz vrečke. Skuhali smo različne juhe iz več vrst mešanic zamrznjene zelenjave, rezancev, soli, suhih zelenjavnih mešanic in/ali dodatkov jedem z zelenjavo, takšnih brez kot tudi z ojačevalci okusa.

Na živilih in pijačah je za fruktozo dovoljena uporaba zdravstvene trditve. Odločitev evropske agencije za varno hrano, ki je izdala pozitivno mnenje za zdravstveno trditev za fruktozo, je pred leti nekoliko presenetila, saj vse več raziskav kaže, da prekomeren vnos fruktoze neugodno deluje na naše telo.

Vnesite novo živilo ali pijačo

Vnos

Prižgite semafor

Vnesite vrednosti v gramih na 100 g ali 100 ml izdelka. Ob vsaki vrednosti se ob vnosu prižge odgovarjajoča luč.

Maščobe
Sol
Sladkor
Natrij
Nasičene maščobne kisline
Prehranske vlaknine

Tabela vsebnosti

HRANA (g na 100 g) dobro srednje slabo
Maščobe do 3 3 - 20 nad 20
Nasičene mašč. kisl. do 1 1 - 5 nad 5
Sladkor do 5 5 - 15 nad 15
Sol do 0,3 0,3 - 1,5 nad 1,5
Prehranske vlaknine nad 6 3 - 6 do 3
       
PIJAČA (g na 100 ml) dobro srednje slabo
Maščobe do 1,5 1,5 - 10 nad 10
Nasičene mašč. kisl. do 0,75 0,75 - 2,5 nad 2,5
Sladkor do 2,5 2,5 - 6,3 nad 6,3
Sol do 0,3 0,3 - 1,5 nad 1,5