Kuhanje je priučena tehnika pripravljanja hrane za uživanje, pri čemer režemo, sekljamo, kuhamo v vodi, s paro, pečemo, cvremo pa tudi pogrevamo že pripravljeno hrano, sestavimo sendvič itd...  A naše veščine kuhanja in pripravljanja hrane so različne, zato te prosimo, da izpolniš anketo, s katero želimo izvedeti, kako pogosto kuhaš.

Brez vode lahko človek preživi le do 4 dni, zato lahko pogosto slišimo stavek VODA JE ŽIVLJENJE. Od prvih bitji na zemlji pa vse do danes je najpomembnejši faktor preživetja prav preprečevanje dehidracije. Voda sestavlja od 75 % telesne mase pri dojenčkih do 55 % pri odraslih in je ključna za vzdrževanje homeostaze, izločanje odpadnih snovi iz telesa, uravnavanje telesne temperature in drugih vitalnih funkcij. Zato poskrbite za zadostno uživanje tekočine, četudi niste žejni.

O pomenu zajtrkovanja se v zadnjih letih veliko govori. V vrtcih in osnovnih šolah poteka projekt `Tradicionalni slovenski zajtrk´, fakultete organizirajo dogodke, kot je `Zajtrkfest´ na ljubljanski biotehniški fakulteti, s katerimi mlade spodbujajo k rednemu zajtrkovanju. A po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je prav zajtrk tisti obrok, ki ga več kot polovica Slovencev najraje izpusti iz vsakodnevnega prehranjevanja. In zakaj je pravzaprav naš prvi obrok v dnevu tako pomemben?

Zdrava in uravnotežena prehrana v vseh življenjskih obdobjih pozitivno vpliva na ohranjanje in krepitev zdravja, še posebej na uspešnost, zadovoljstvo ter na delovno zmožnost. Vse to pa so vidiki, ki pomembno vplivajo tudi na uspešnost študentov pri študiju. Ker so študentje pogosto v stiski s časom, je avtomat priročna, a ne vedno zdrava in cenovno ugodna izbira.

Zajtrk je prvi obrok v dnevu, ki ga pojemo po skoraj 11 urnem nočnem `postu´. Zato ne preseneča, da je najpomembnejši del dnevnega prehranjevanja po besedah strokovnjakov, medtem ko laiki radi pripomnijo, da prazna vreča pač ne stoji pokonci. Kljub temu pa še vedno okoli 30 % Evropejcev, pa tudi Slovencev, ne zajtrkuje. Številni popijejo le kavo ali čaj in tako brez prepotrebnega `goriva´ pričnejo dan.

Za več zdrave izbire!

Jogurti z dodatki, med katerimi so najpogostejši čokoladni bombončki in kroglice ter kosmiči, imajo le malo skupnega z navadnim jogurtom, saj vsebujejo veliko sladkorja in številne aditive. V enem lončku je lahko celo do 30 gramov sladkorja, tudi v izdelkih, namenjenih otrokom. 

Instant prašek z vitamini, iz katerega lahko pripravimo osvežilni vitaminski napitek, za marsikoga predstavlja priročen, hitro pripravljen vitaminski napitek. Na ZPS smo v okviru tržnega pregleda preverili vsebnost 9ih instant praškov z vitamini. Pa res lahko vitaminski napitek pijemo namesto vode, nesladkanega čaja in raznih pijač kar tako, za žejo?

Najbolj skrivnosten in zapleten organ v našem telesu so zagotovo možgani. Sestavljeni so iz več milijard živčnih celic, med seboj povezanih v zapleteno mrežo, v kateri nenehno poteka kemična in električna aktivnost. Posamezno živčno celico sestavljajo celično telo, živčno vlakno, imenovano akson, in več krajših vlaken, ki jim rečemo dendriti. Kljub temu, da so možgani težki le kilogram in pol, so odgovorni za številne funkcije. Med drugim omogočajo, da vidimo in čutimo, razmišljamo in govorimo ter se gibljemo. Možgani kljub svoji mogočnosti pa le niso sposobni vsega, namreč ne pijejo in ne jedo. Potrebujejo tudi spanje, predvsem kadar so pod stresom, recimo tik pred izpiti. Takrat jim le privoščite počitek.

Potrošniške organizacije si že več desetletij prizadevamo za omejitev oglaševanja živil z nezdravim prehranskim profilom, vendar pa se ob tem srečujemo z izjemnim vplivom prehranske industrije 
in s sredstvi, s katerimi razpolaga.

Tržni pregled prodajnih avtomatov s hrano in pijačo na štirih univerzah, ki smo ga izvedli skupaj z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija, je razkril, da v avtomatih prevladujejo živila in pijače z nezdravim prehranskim profilom. Ponudba bolj zdravih živil, ki si jih študentje želijo, kar je razkrila tudi naša anketa, pa je bolj izjema kot pravilo.

Vnesite novo živilo ali pijačo

Vnos

Prižgite semafor

Vnesite vrednosti v gramih na 100 g ali 100 ml izdelka. Ob vsaki vrednosti se ob vnosu prižge odgovarjajoča luč.

Maščobe
Sol
Sladkor
Natrij
Nasičene maščobne kisline
Prehranske vlaknine

Tabela vsebnosti

HRANA (g na 100 g) dobro srednje slabo
Maščobe do 3 3 - 20 nad 20
Nasičene mašč. kisl. do 1 1 - 5 nad 5
Sladkor do 5 5 - 15 nad 15
Sol do 0,3 0,3 - 1,5 nad 1,5
Prehranske vlaknine nad 6 3 - 6 do 3
       
PIJAČA (g na 100 ml) dobro srednje slabo
Maščobe do 1,5 1,5 - 10 nad 10
Nasičene mašč. kisl. do 0,75 0,75 - 2,5 nad 2,5
Sladkor do 2,5 2,5 - 6,3 nad 6,3
Sol do 0,3 0,3 - 1,5 nad 1,5