Kakovosten zajtrk je "gorivo" za dober začetek dneva, vpliva na naše počutje. Raziskave kažejo, da so miselne in telesne sposobnosti ter posledično storilnost, tistih ljudi, ki zajtrkujejo večje v primerjavi s tistimi, ki ta obrok izpustijo. Pri tistih, ki zajtrk uživajo, je zmanjšano tudi tveganje za prekomerno telesno težo in debelost. Ker naj bi zajtrkovali kot cesarji in pri tem zaužili skoraj četrtino priporočenih dnevnih energijskih potreb, je vredno zajtrku nameniti več časa in pozornosti.

Čokoladni namazi, piškoti, rogljički, različne rezine, sladek kakav in čaj so živila, ki se pogosteje znajdejo na naših krožnikih za zajtrk. In kaj ste vi danes zajtrkovali? Zajtrk naj bo sestavljen iz polnozrnatih ogljikohidratnih živil (npr. kruh, kosmiči, različne kaše) in beljakovinskih živil (npr. jogurt, mleko, sir, skuta, mesnine z manj maščobe) ter sadja ali 100% sadnega soka, če je le mogoče, sveže stisnjenega.

Za tiste, ki si za zajtrk vzamete več časa svetujemo da že zvečer v vodo namočite par žlic kosmičev (npr. ječmenovi, ovseni, rženi, pirini), ki se čez noč omehčajo. Kosmiče nato zjutraj prelijemo z običajnim ali probiotičnim jogurtom, lahko pa jih umešamo tudi v skuto, v slednjem primeru je dobro kosmičem dodati kakšno žlico več vode. Nastali mešanici dodamo košček narezanega jabolka ali drugega sezonskega sadja (npr. borovnice, maline, jagode, marelice, kaki sorte vanilija, slive) ter nekaj oreščkov in/ali semen. Po želji dodamo žličko medu.

Preverite prehranski profil žit za zajtrk

Vnesite novo živilo ali pijačo

Vnos

Prižgite semafor

Vnesite vrednosti v gramih na 100 g ali 100 ml izdelka. Ob vsaki vrednosti se ob vnosu prižge odgovarjajoča luč.

Maščobe
Sol
Sladkor
Natrij
Nasičene maščobne kisline
Prehranske vlaknine

Tabela vsebnosti

HRANA (g na 100 g) dobro srednje slabo
Maščobe do 3 3 - 20 nad 20
Nasičene mašč. kisl. do 1 1 - 5 nad 5
Sladkor do 5 5 - 15 nad 15
Sol do 0,3 0,3 - 1,5 nad 1,5
Prehranske vlaknine nad 6 3 - 6 do 3
       
PIJAČA (g na 100 ml) dobro srednje slabo
Maščobe do 1,5 1,5 - 10 nad 10
Nasičene mašč. kisl. do 0,75 0,75 - 2,5 nad 2,5
Sladkor do 2,5 2,5 - 6,3 nad 6,3
Sol do 0,3 0,3 - 1,5 nad 1,5