Jutranja naglica je eden izmed glavnih razlogov za izpuščanje zajtrka. Pomanjkanje časa pa je pogosto tudi razlog, da malicamo pred računalniškimi ekrani, med pogovorom po telefonu pa tudi v avtomobilu in na cesti. Kot rešitev nam industrija ponuja mlečne rezine in v zadnjem letu tudi tako imenovane "kekse za zajtrk".

Pogled na hranilno tabelo mlečnih rezin in "keksov za zajtrk" pa razkrije, da je v njih veliko sladkorja, saj jim na prehranskem semaforju za njihovo vsebnost posveti rdeča luč. Vsebujejo tudi precej maščobe (rdeča ali oranžna luč).

Če podatke o vsebnosti sladkorja in maščobe v mlečnih rezinah in "keksih za zajtrk" primerjamo s tistimi za polnozrnati kruh/žemljico in koruzne kosmiče, ugotovimo, da mlečen rezine in piškoti vsebujejo mnogo več sladkorja in maščobe, kar zagotovo ni zaželeno z vidika zdravega zajtrka in malice.

Preberite tudi:

Vnesite novo živilo ali pijačo

Vnos

Prižgite semafor

Vnesite vrednosti v gramih na 100 g ali 100 ml izdelka. Ob vsaki vrednosti se ob vnosu prižge odgovarjajoča luč.

Maščobe
Sol
Sladkor
Natrij
Nasičene maščobne kisline
Prehranske vlaknine

Tabela vsebnosti

HRANA (g na 100 g) dobro srednje slabo
Maščobe do 3 3 - 20 nad 20
Nasičene mašč. kisl. do 1 1 - 5 nad 5
Sladkor do 5 5 - 15 nad 15
Sol do 0,3 0,3 - 1,5 nad 1,5
Prehranske vlaknine nad 6 3 - 6 do 3
       
PIJAČA (g na 100 ml) dobro srednje slabo
Maščobe do 1,5 1,5 - 10 nad 10
Nasičene mašč. kisl. do 0,75 0,75 - 2,5 nad 2,5
Sladkor do 2,5 2,5 - 6,3 nad 6,3
Sol do 0,3 0,3 - 1,5 nad 1,5