Dolgoletna članica nas je poklicala po telefonu in nas spraševala, kako razrešiti dilemo, ali je rjavi sladkor res bolj zdrav kot beli. Po njenem mnenju je najprej veljalo prepričanje, da beli sladkor škoduje bolj kot rjavi, nato pa so se pojavile informacije, da tudi rjavi sladkor ni čisto O.K. in je treba biti pri kupovanju pozoren. Katera informacija drži?

Zanima jo, ali je rjavi sladkor boljša izbira in na kaj naj bo pozorna?

Sladkor uporabljamo kot dodatek k živilom. Sestavljen je iz saharoze (vrsta sladkorja, ki sestoji iz molekule glukoze in molekule fruktoze). Rjavi sladkor je v bistvu le nekoliko manj prečiščen sladkor. Če vsebuje "beli" sladkor 99,7 % saharoze, potem jo je v "rjavem" 99,2 %. Primesi izhajajo iz rastline, iz katere je pridelan (sladkorna pesa, sladkorni trs). Obeh vrst sladkorja naj bi bilo prehrani čim manj.

Vnesite novo živilo ali pijačo

Vnos

Prižgite semafor

Vnesite vrednosti v gramih na 100 g ali 100 ml izdelka. Ob vsaki vrednosti se ob vnosu prižge odgovarjajoča luč.

Maščobe
Sol
Sladkor
Natrij
Nasičene maščobne kisline
Prehranske vlaknine

Tabela vsebnosti

HRANA (g na 100 g) dobro srednje slabo
Maščobe do 3 3 - 20 nad 20
Nasičene mašč. kisl. do 1 1 - 5 nad 5
Sladkor do 5 5 - 15 nad 15
Sol do 0,3 0,3 - 1,5 nad 1,5
Prehranske vlaknine nad 6 3 - 6 do 3
       
PIJAČA (g na 100 ml) dobro srednje slabo
Maščobe do 1,5 1,5 - 10 nad 10
Nasičene mašč. kisl. do 0,75 0,75 - 2,5 nad 2,5
Sladkor do 2,5 2,5 - 6,3 nad 6,3
Sol do 0,3 0,3 - 1,5 nad 1,5